Popierius lankstymui

Daugelis pradedančiųjų paklaustų – koks popierius geriausias origami lankstymui?

Vieno atsakymo nėra. Viskas priklauso nuo asmeninio pasirinkimo, lankstinio tipo, sudėtingumo ar efekto, kurio norima pasiekti. Tačiau mes bandysime aprašyti pagrindinį naudojamą popierių origamiui. Taip pat labiau pasakosime apie popierių, kurį paprasčiau įsigyti Lietuvoje, t.y. tą, kuris daug lengviau gaunamas mūsų šalyje, arba tą, kurį galima pasigaminti pačiam (patobulinti esamą).

Štai koks popierius gali būti naudojamas:

  1. Kopijavimo popierius.
  2. Tradicinis origami popierius (kami).
  3. Rankdarbių popierius (craft paper).
  4. Folijuotas popierius/servetėlės (foil tissue, foil paper).
  5. Egzotinis popierius.
  6. Rankų darbo popierius.

Pgrindiniai kriterijai lankstymui – popierius turi būti sąlyginai plonas, stiprus ir gerai laikyti lenkimo žymes. Tačiau viskas priklauso nuo konkretaus lankstinio.

Tolimesniuose įrašuose apie popierių, kaip tik ir bandysime papasakot apie kiekvieną iš popieriaus tipų, parodyti vieną kitą pavyzdėlį, kas lankstoma iš vieno ar kito popieriaus.

Jeigu nekantraujate sužinoti, kur įsigyti popieriaus – galime rekomenduoti tris parduotuves:

Vilniuje: “Pieštukai-popieriukai” – Jie specializuojasi visokiausio plauko rankdarbiais (daugiausiai susijusiais su popieriumi ir ypač “scrapbookingu”), įrankiais, dažais, drobėmis menui, žinoma, ir popierium origamiui. Turi tradicinio origami popieriaus, rankdarbiams skirto popieriaus, rankų darbo, bei egzotinių popierių – daugiau nei pusę tūkstančio rūšių. Užeikite, pačiupinėkite ir ten pat išbandykite patys.

Kaune: “Popieriaus salonas” – Prekiauja įvairių rūšių, spalvų ir dydžio popieriumi ir vokais. Tena galima rasti:  rankų darbo, dekoratyvinio – reljefinio, egzotinio, kopijavimo popieriaus ir t.t. Jų žodžiais tariant: “Jei Jūs jau matėte didžiausią popieriaus pasirinkimą vadinasi dar nebuvote pas mus…”.

Lietuvoje:Gudragalvis.lt” – Jie turi gana įdomaus, netradicinio popieriaus origamiui (pvz.: neperšlampantis popierius laiveliams ar nedegus popierius žvakidėms). Internetinė parduotuvė, pristato bet kur Lietuvoje.

 Kopijavimo popierius

 Paprastas, „ofisinis“ kopijavimo popierius

 Kopijavimo popierius – tai tas pats popierius kurį galima rasti bet kuriame ofise, bet kurioje raštinės reikmenų parduotuvėlėje, ar prekybos centre. Tai baltas, 80 gsm popierius. Gal kiek storokas subtilesniems origami lankstiniams, bet iš jo išlankstyti įmanoma daugelį ir sudėtingesnių lankstinių.

 Kopijavimo popieriaus asortimentas taip pat nemažas – galima rasti nuo A5 (14,8cm × 21,0cm) iki A0 (84,1cm × 118,9cm) dydžių. Tačiau origamiams, kurie turi subtilių ir smulkių detalių, bei daug lenkimų labiau tinka plonesnis popierius. Lenkiant daug sluoknių, storesnis popierius gali plyšti, gali būti sunku išlankstyti smulkesnias detales (pavyzdžiui vabzdžių galūnes ar antenas).

 Tai turbūt geriausias popierius pradedantiesiems ir truputį pažengusiems lankstytojams. Taip pat puiki priemonė naujiems lankstiniams išbandyti prieš naudojant brangų ir kokybišką popierių.

 Tradicinis origami popierius lankstymui (kami)

 Japonų kalba origami susideda iš dviejų dalių: ori (arba oru) ir kami. Ori – reiškia lankstyti, na o kami – popierius. Nors japonų kalboje kami reiškia bet kokį popierių, už Japonijos ribų, kami būtent reiškia popierių skirtą origami lankstymui.

 Šis popierius sukarpytas į kvadratus (dažniausiai 10×10cm, 15×15cm, 20×20cm), nuspalvintas ir pakuotėje būna net iki šešiasdešimties skirtingų spalvų. Jo gramatūra – 60-75 gsm, dėl to jis lengviau lankstomas nei kopijavimo popierius.

 Atrodytų, šis popierius tinkamiausias ir tik jį reiktų naudoti. Dėja, tai ne visai tiesa. “Kami” popierius atsirado XXa. pradžioje, kaip pigi priemonė mokykloms. Jis gaminamas gana plonas, nors ir nelabai tvirtas, dažniausiai dažomas vienoje pusėje (taip pigiau) ir kai kurie dažai tepa, gali išblukti per laiką.

 Taigi, šis popierius nėra idealus, bet jį verta naudoti dėl kelių priežąsčių:

  • Jis plonas ir įvairiaspalvis.
  • Sukarpytas į kvadratus (patogu išsitraukti lapą ir iškart lankstyti).
  • Sąlyginai pigus.
  • Tinka paprastesniems ir kai kuriems sudėtingesniems lankstiniams.

  Jis praktiškai idealus mokymo tikslams. 15×15cm pats tas dydis (iš A4 gaunasi 21×21cm ir kai kurie klasikiniai, paprastesni lankstiniai jau nebelaiko formos) Lankstytojai gali išsirinki jiems patinkančią spalvą ir žinoma, nereikia gaišti laiko karpant popierių į kvadratus.

 Tačiau lankstant sudėtingus origami lankstinius – šis popierius ne visada tinkamas. Kaip žinia, sudėtinguose origamiuose būna lenkiama daug popieriaus sluoksnių, arba tik pora sluoksnių turi išlaikyti gana trapią formą. Tuomet kami arba plyšta, arba nelaiko tos formos. Todėl sudėtingiems origami reiktų naudoti tvirtesnį popierių, ar net folijuotą popierių. Apie juos papasakosiu kituose įrašuose.

One thought on “Popierius lankstymui

  1. Labas, čia nevisai į temą, turiu nereikalingą omni id kortelę, googlėj nieko nerandu, prisimenu anksčiau mokykloj kai kas darydavo tokius kur garsiai spragsi iš panašių kortelių. Gal galit pasakyt kaip išsilankstyti?

Comments are closed.